ГРОМАДСЬКА СПІЛКА

«ІННОВАЦІЙНА ОРХУСЬКА МЕРЕЖА ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД УКРАЇНИ ТА МІСТА КИЄВА»

CIVIC UNION «INNOVATION AARHUS` NETWORK TERRITORIAL COMMUNITIES OF UKRAINE AND KIEV CITY»

ПРЕС-РЕЛІЗ Платформа Громадянського суспільства Україна-ЄС

ПРЕС-РЕЛІЗ

Платформа Громадянського суспільства Україна-ЄС

10 листопада 2014 року розпочала свою роботу Українська частина Платформи громадянського суспільства «Україна-ЄС». ГО «Зелений Фронт» увійшов у цю важливу для всієї держави інституцію.

У зв’язку з початком з 1 листопада 2014 р. тимчасового застосування «Угоди про асоціацію Україна-ЄС», відтоді ж розпочалося створення інституцій, передбачених Угодою. Першими ініціативу на себе взяли громадські об’єднання, які розпочали процес формування Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна-ЄС, що створюється у відповідності до статей 469-470 «Угоди про асоціацію». Процес було формально розпочато у травні 2014 р. із формування Ініціативної групи, а у липні, після підписання Угоди про асоціацію, було створено Оргкомітет Установчих зборів Української частини
ПГС.

7 листопада в Президент-готелі (м.Київ) були проведені Установчі збори, якими було завершено кількамісячний процес формування Української частини ПГС. Згідно тексту Угоди ПГС «Україна-ЄС» складається з представників громадянського суспільства України, з однієї сторони, і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК), з іншої сторони, як форум для проведення ними засідань та обміну
думками». ПГС «повинна бути поінформованою про рішення та рекомендації Ради асоціації (двостороннього урядового органу Асоціації) та може надавати власні рекомендації, які мають розглядатися офіційними органами України та ЄС». Процес створення Української частини ПГС був прозорим, публічним, інклюзивним і відкритим. Понад 200 громадських об’єднань були залучені до процесу започаткування ПГС, з них 165 взяли участь безпосередньо в Установчих зборах.

З боку Євросоюзу інститутом, відповідальним за створення ПГС виступає Європейський економічний та соціальний комітет (ЄЕСК), налагодження співпраці з ЄЕСК було одним з пріоритетів Оргкомітету з початку установчого процесу. В ході попередніх контактів Оргкомітету з ЄЕСК було визначено, що чисельний склад ПГС складатиме 30 осіб у рівній кількості (15+15) з обох сторін. Отже, ключовим завданням установчого процесу було забезпечити прозору та інклюзивну процедуру, в ході якої із широкого кола громадських суб’єктів буде відібрано 15 представників, які увійдуть до першого складу ПГС з українського боку.

Було створено 15 робочих груп, напрямки роботи яких збігаються з ключовими змістовними напрямками Угоди про асоціацію (перелік подано нижче). Будь-яка організація-учасник установчого процесу мала можливість брати участь у роботі від 1 до 5 робочих груп. У кожній групі було номіновано кандидатури на координатора групи. Було визначено, що саме координатори груп у кількості 15 осіб увійдуть до української частини ПГС. Крім того, вирішено було забезпечити інтереси меншості: та особа, що посідала друге місце на виборах координатора, автоматично ставала його замісником (дублером), що матиме право голосу в ПГС за відсутності координатора та/або за його дорученням. Замісник також є першим претендентом на ротацію керівника групи у випадку прийняття рішення про ротацію.

За результатами таємного голосування під час Установчих зборів, робочі групи отримали своїх координаторів та замісників (список подано нижче). Термін дії мандату, наданого Установчими зборами обраним членам ПГС від України — один рік.

Перед учасниками зібрання виступили Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, Голова комітету ВР України з питань Європейської інтеграції Григорій Немиря, перший заступник директора Урядового офісу з питань європейської інтеграції Микола Кузьо, член Європейського економічного і соціального комітету Анджей Адамчик, радник Делегації ЄС в Україні Ханнес Шрайбер.

Учасники Установчих зборів ухвалили рішення про створення редакційної комісії щодо доопрацювання запропонованого Оргкомітетом проекту Регламенту роботи Української частини ПГС. Документ буде доопрацьовано протягом найближчого часу. У ньому будуть враховані пропозиції, висловлені під час засідання, а також ті, що надійдуть від учасників З в електронному вигляді на адресу eu.ua.platform@gmail.com.

Як зазначив один з обраних членів ПГС Олександр Сушко, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, українській частині ПГС необхідно налагодити якісну комунікацію в трьох напрямках: по-перше, всередині ПГС, забезпечивши подальшу інклюзивність, врахування максимально широкого спектру думок учасників процесу створення ПГС, в тому числі тих, хто не був наразі обраний, забезпечити прозорий та демократичний механізм ротації членів; по-друге, з владними суб’єктами: парламентом, Президентом, Кабінетом Міністрів; по-третє, з майбутніми партнерами з боку ЄС —членами Європейського економічного і соціального комітету, а також з іншими інституціями Євросоюзу та держав-членів.

Наприкінці зборів відбулася презентація обраних 15-ти координаторів — членів Української частини Платформи та їхніх замісників. Обговорено наступні кроки з метою завершення формування ПГС та початку її практичної діяльності. Визнано потребу якнайшвидшого досягнення згоди щодо усіх організаційних питань. Вирішено звернутись до сторони ЄС-ЄЕСК із пропозицією у найближчі можливі терміни визначити 15 представників з боку ЄЕСК у ПГС та провести перше установче засідання Платформи у її повному складі не пізніше січня 2015 року.

ПГС залишається відкритою до приєднання нових учасників-громадських організацій, профспілок та об’єднань роботодавців, які прагнуть сприяти ефективним євроінтеграційним реформам в Україні в контексті реалізації Угоди про асоціацію. За результатами Установчих зборів Української частини ПГС Україна-ЄС строком на 1 рік обрано координаторів робочих груп та їхніх замісників:
Робоча група 1 «Політичний діалог Україна-ЄС, зовнішня та без пекова політика»:

Координатор: Олександр Сушко, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного
співробітництва.
Замісник: Павло Жовніренко, голова правління Центру стратегічних досліджень.
Робоча група 2 «Демократичні реформи, верховенство права»:
Координатор: Андрій Крупник, голова асоціації МГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення».
Замісник: Сергій Кіщенко, виконавчий директор Міжнародного центру перспективних досліджень.
Робоча група 3 «Права людини, гендерна рівність та недискримінація»:
Координатор: Юлія Тищенко, керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень
Замісник: Олександра Матвійчук, голова правління Центру Громадянських Свобод
Робоча група 4 «Боротьба з корупцією та шахрайством, державні фінанси, державні закупівлі, політика у сфері конкуренції (включно з державною допомогою)»:
Координатор: Олексій Хмара, виконавчий директор Transparency International Україна
Замісник: Денис Черніков, експерт Фонду Східна Європа, головний експерт групи «Євроінтеграція» Реанімаційного пакету реформ
Робоча група 5 «Міграційна політика (включно з політикою притулку), трудова міграція, візова політика»:
Координатор: Ірина Сушко, керівник громадської ініціативи «Європа без бар’єрів»
Замісник: Василь Андреєв, голова Профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України
Робоча група 6 «Нетарифне регулювання, захисні заходи, митне оформлення (включно з правилами визначення країни походження товарів)»:
Координатор: Валерій Луговець, голова ради ГО «Митне братство»
Замісник: Руслан Іллічов, генеральний директор Федерації роботодавців України
Робоча група 7 «Тарифне регулювання, перехідні періоди, вилучення, режим торгівлі з третіми країнами»:
Координатор: Вероніка Мовчан, науковий директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій
Замісник: Андрій Розов, експерт Федерації роботодавців України
Робоча група 8 «Технічне регулювання, санітарні та фітосанітарні заходи, географічні зазначення, безпека продукції»:
Координатор: Вячеслав Рой, голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України
Замісник: Марина Козловська, експерт МБО «Українська ліга благодійників»
Робоча група 9 «Торгівля послугами (включно з захистом споживачів), рух капіталів, заснування та діяльність компаній»:
Координатор: Тетяна Тимошенко, директор Інформаційного агентства «Слово і Діло»
Замісник: Павло Цируль, голова ради Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Всеукраїнська федерація роботодавців в сфері туризму України»
Робоча група 10 «Промислове та науково-технічне співробітництво, захист інтелектуальної власності, інформаційне суспільство»:
Координатор: Іван Кульчицький, президент ГО «Агенція Європейських Інновацій»
Замісник: Євген Сільвестров, координатор експертної групи «Економіка і підприємництво» Громадянської Платформи «Нова Країна»
Робоча група 11 «Навколишнє природне середовище»:
Координатор: Зоряна Міщук, виконавчий директор ВЕГО «МАМА-86»
Замісник: Федір Барулін, голова правління Херсонської обласної громадської організації «Регіональна рада підприємців»
Робоча група 12 «Енергетика та транспорт»:
Координатор: Олена Павленко, президент ГО «Діксі Груп»
Замісник: Роман Зінченко, голова правління Української мережі енергетичних інновацій Greencubator
Робоча група 13 «Зайнятість, трудові права, безпечні та здорові умови праці, соціальна політика»:
Координатор: Ростислав Дзундза, директор Всеукраїнського благодійного фонду «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій»
Замісник: Елла Лібанова, директор ГО «Український центр соціальних реформ»
Робоча група 14 «Освіта та навчання, молодь, культура»:
Координатор: Галина Проців, голова ради Екологічного клубу «Край»
Замісник: Наталія Лімонова, координатор групи «Освіта та наука» Громадянської
Платформи «Нова Країна»
Робоча група 15 «Транскордонне та міжрегіональне співробітництво»:
Координатор: Ростислав Томенчук, голова правління Українського Інституту міжнародної політики
Замісник: Володимир Притула, директор програм з європейської інтеграції Міжнародного центру перспективних досліджень

Таким чином українська частина ПГС Україна-ЄС складається з наступних осіб: Олександр Сушко, Андрій Крупник, Юлія Тищенко, Олексій Хмара, Ірина Сушко, Валерій Луговець, Вероніка Мовчан, Вячеслав Рой, Тетяна Тимошенко, Іван Кульчицький, Зоряна Міщук, Олена Павленко, Ростислав Дзундза, Галина Проців, Ростислав Томенчук

ГО «Зелений Фронт» направив свого представника — Олега Перегона — до цієї Платформи, він увійшов у робочі групи №11 (Навколишнє природне середовище), №12 (Енергетика та транспорт), №14 (Освіта, навчання, молодь, культура) та №15 (Міжнародне співробітництво). ГО «Зелений Фронт» готовий до передачі ідей щодо імплементації Угоди про асоціацію, окремих її директив та положень, прискорення цього процесу, підвищення його ефективності, тощо, як від інших громадських організацій, так і від окремих осіб. Ми готові докласти усіх можливих зусиль, щоб Угода про асоціацію була якнайшвидше втілена у життя, її вимоги — виконані, бо надто велика ціна сплачена за її підписання. Ми закликаємо всіх небайдужих експертів, всіх харків’ян долучитися до цієї роботи, в якій знайдеться застосування і для експертної думки, і для громадської позиції, і для досвіду фахівців різних галузей. ГО «Зелений Фронт» вже надіслало Редакційній Групі свої пропозиції щодо формування Регламенту Платформи.

Олег Перегон, «Зелений Фронт»
При підготовці тексту використано офіційний прес-реліз Платформи громадянського суспільства, з його оригіналом можна ознайомитися тут: http://www.kmu.gov.ua/…/article%3Fart_id=224150225&cat_id=2…

Постійна адреса новини: http://www.zfront.org/platforma-gr/

Опубліковано - Олексій Остапенко

3 комментария

1. Анна Остапенко / Окт 7 2015

в процесі діяльності Платформу Громадянського суспільства практично поєднали з Платформою Східного партнерства. Гарантами запровадження ЗВТ у відносинах з Європейськими інституціями, зокрема Європейським Економічним та соціальним Комітетом (European Economic and Social Committee (EESC), визначені 14 організацій, в складі яких практично не представлені науковці та аграрії України, що зумовлює перенесення активності та уваги міжнародних інституцій з підтримки реформ в України з ключового сектору української економіки – на інші напрями, і потребує негайного виправлення в процесі підготовки експертної оцінки діяльності уряду з виконання Угоди станом на 3-й квартал та при підготовці до оновлення експертних сил та громадських організацій експертного профілю в складі Української частини Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна — ЄС (EU-Ukraine Civil Society Platform – EUCSP) , започаткованої на виконання 469-470 ст. Угоди про асоціацію. Мають бути активовані експертні сили для представлення й успішного відпрацювання методик та систем моніторингу ефективності аграрних реформ , зокрема в складі наступних Робочих груп (РГ) – тому що окремої групи не було визначено при створенні Платформи, і кожен напрям оновлення аграрного сектору повинний знайти своє відображення в складі основних експертних груп за Угодою з ЄС:
    РГ 4 «Боротьба з корупцією та шахрайством, державні фінанси, державні закупівлі, політика у сфері конкуренції (включно з державною допомогою)»;
    РГ 6 «Нетарифне регулювання, захисні заходи, митне оформлення (включно з правилами визначення країни походження товарів)»;
    РГ 8 «Технічне регулювання, санітарні та фітосанітарні заходи, географічні зазначення, безпека продукції»;
    РГ 10 «Промислове та науково-технічне співробітництво, захист інтелектуальної власності, інформаційне суспільство»;
    РГ 11 «Навколишнє природне середовище»;
    РГ 14 «Освіта та навчання, молодь, культура»;
    РГ 15 «Транскордонне та міжрегіональне співробітництво».
    Платформа відкрита до оновлення і має поєднати ефективні громадянські та експертні сили, що на думку авторів методики актуально для представників Українського товариства генетиків та селекціонерів, яке веде активну співпрацю з іншими ІГС національного та міжнародного рівнів за програмами експертного забезпечення євроінтеграції, в складі Комісії з інституційних реформ та євроінтеграції Комітету з питань адміністративно-правового забезпечення та протидії корупції Громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів України (більше 10 представників, зокрема В.Д.Гуменний – керівник Робочої групи з питань міжнародної співпраці та методичного забезпечення по програмам сталого розвитку від Українського товариства генетиків і селекціонерів, А.І.Остапенко – керівник Робочої групи моніторингу і координування програм ЄС та ООН в аграрно-екологічному секторі, від Громадської спілки «Інноваційна Орхуська мережа територіальних громад України та міста Києва»).
    STATEMENT of the Steering Committee of the Eastern Partnership Civil Society Forum on the formation of the civil society platform in Ukraine. 10 April, 2015 // http://eap-csf.eu/en/news-events/news/statement-of-the-steering-committee-of-the-eastern-partnership-civil-society-forum-on-the-formation-of-civil-society-platforms-in-georgia-moldova-and-ukraine/
    Розпочинає роботу перший орган, утворений в рамках Угоди про асоціацію. Українська частина Платформи громадянського суспільства/ Європейська правда _ 11 листопада 2014 // http://www.eurointegration.com.ua/experts/2014/11/11/7027682
    Остапенко О.І. Розпочинає роботу перший орган, утворений в рамках Угоди про асоціацію // http://humanrightsinukraine.org.ua/plan-dij-komitetu-na-2014-rik/#comment-41

2. Marina Kozlovsky / Окт 8 2015